Att handla via annons på nätet

Internet erbjuder idag oändliga möjligheter för nästan vem som helst att köpa vad som helst, var de än befinner sig. Det beror delvis på den mängd e-butiker som finns att tillgå, men också på att en allt större andrahandsmarknad har vuxit fram på nätet, med annonssidor där privatpersoner kan sälja allt från gamla strumpor till begagnade bilar och allt däremellan. Dessutom kan man enkelt hitta just det man letar efter bland detta enorma utbud tack vare sidor som Allaannonser.nu, där man med en enda sökning kan leta på de flesta annonssidor på nätet. När man handlar från en privatperson som har lagt upp en annons på nätet finns det dock vissa saker man måste ha i åtanke för att inte bli bedragen eller helt enkelt besviken.shop-1298480_960_720

När man köper något från en privatperson via en annons på internet gäller nämligen samma regler som om man köper något av en privatperson i verkliga livet. Det innebär att köplagen gäller, vilket bland annat betyder att begagnade varor ”säljs i befintligt skick”. I princip betyder det att säljaren friskriver sig från allt ansvar när det gäller fel och brister på varan. Om man har möjlighet att noga undersöka varan innan köp är detta självklart inte ett problem, men när man handlar via en annons på internet har man oftast inte mer än en eller ett par bilder att gå på. Det kan därför vara bra att avtala ångerrätt med säljaren, för att ha möjlighet att dra sig ut om det skulle visa sig att varan inte var det man trodde.

Vissa saker räknas dock ändå som en ”felaktig vara”, vilket betyder att köpet kan hävas. Det är till exempel att varan är något helt annat från den som säljaren sagt, att varan är i betydligt sämre skick än vad man hade kunnat förvänta sig (utifrån pris, beskrivningar eller annat) eller om varan har något allvarligt fel som säljaren kände till men inte berättade om.

Sammanfattningsvis tar man dock alltid en liten risk när man handlar från privatpersoner via nätet, särskilt eftersom säljaren ofta kräver betalning i förskott innan de skickar varan. Man bör därför använda sunt förnuft när man handlar på nätet, precis som i alla liknande situationer.