Husdjursannonser på nätet

Det är inte ovanligt att se annonser för hundvalpar, kattungar eller andra typer av husdjur på annonssidor på nätet. Priset för dessa valpar och kattungar är ofta betydligt lägre än hos uppfödare av samma ras, vilket kan verka lockande, men det finns många anledningar att dra öronen åt sig om priset verkar för bra för att vara sant. I den här artikeln tänkte vi gå igenom lite närmare vad man ska tänka på – och akta sig för – när man tittar på husdjursannonser på nätet.

En av de största riskerna med att handla en hund eller katt via en annons på internet är att djuret säljs av smugglare. Smuggel med hundar och katter från andra länder in i Sverige är nämligen en omfattande verksamhet som smugglarna kan göra stora vinster på. Som köpare av en sådan hund eller katt kan man dock råka ut för stora problem, varav det kanske främsta är att dessa djur inte har några vaccinationer, och kan bära på parasiter. Rabies och bandmask är exempel på en sjukdom och en parasit som insmugglade djur kan bära på, och som dessutom kan vara dödliga för människor som blir smittade.

För att undvika att man råkar ut för smugglare eller andra oseriösa köpare finns det vissa steg man kan ta när man köper sitt husdjur via en annons på nätet. Man bör till exempel alltid be om att få träffa djuret och säljaren i deras hemmiljö, samt djurets mamma om det är en hund eller katt. Det försäkrar både att djuret är fött i Sverige, och att djuret har fötts och levt under bra förhållanden. Man ska aldrig gå med på att träffa säljaren för att titta på djuret på en parkeringsplats eller annan neutral plats – det är en tydlig varningsklocka att det handlar om smugglade eller stulna djur.

Vid köp av hundvalpar bör också vissa intyg alltid följa med, som försäkrar att allt gått rätt till. Man ska som köpare till exempel be om ett veterinärsintyg, där alla vaccinationer står med, samt hundens stamtavla om den är renrasig. Man kan också be om ett intyg från det centrala hundregistret, där hundens mamma ska finnas registrerad om hunden är född i Sverige.

Husdjur är med andra ord ett av de få tillfällena då dyrare faktiskt betyder bättre – om en valp eller kattunge verkar för billig ska man snarare fråga sig vad haken är. Man måste helt enkelt räkna med att det är dyrt både att köpa och att äga ett husdjur, och den ekonomiska aspekten är absolut något man bör ha i åtanke när man bestämmer sig för att skaffa hund, katt eller något annat husdjur. Om man inser att man inte kommer att ha råd att köpa en valp av den rasen man har tänkt, men ändå är fast besluten att ha en hund i sitt liv, kan det vara värt att ta ett lån för att kunna köpa valpen. Innan man gör det bör man dock jämföra de olika bankernas lånevillkor, vilket man till exempel kan göra hos Consida. Då kan man vara säker på att man lånar pengar med så bra ekonomiska förutsättningar som möjligt. Det man får tillbaka av en hund i form av kärlek, sällskap, motion och glädje under de dryga tio år som hunden finns med en i livet är ju värt så mycket mer än pengar, att det sannolikt inte känns jobbigt att betala tillbaka lånet.