Platsannonser på nätet

Letar du jobb? Det finns otaliga sajter som förmedlar arbete online, både statliga verksamheter och privata aktörer. Du hittar annonser från privatpersoner, företag och myndigheter, inte bara i Sverige, utan även arbete som finns utomlands. Möjligheterna är många för den som söker jobb.

Bemanningsföretag

En vanlig väg till arbete för många är att gå genom bemanningsföretag som Bravura. Både du som arbetssökande och du som arbetsgivare kan använda dig av bemanningsföretag. Ibland kan ett bemanningsföretag leta efter personal åt ett annat företag och sköta urvalsprocessen för att spara tid åt det aktuella företaget som behöver personal. Du som arbetssökande kan registrera dig i bemanningsföretagets databas över arbetssökande och dyker det upp något matchas du fram utifrån de premisser och den kompetens som du har angett.

Läs annonsen noga

Många platsannonser du hittar på nätet kan vara ganska luddigt skrivna och ge ett komplicerat intryck. Det kan tyckas att det krävs en akademiker med tio års utbildning och femton års erfarenhet för att personen ska utveckla något och jobba självständigt i grupp med många bollar i luften på ett enskilt projekt.

För att förstå vad det är du läser kan det vara bra att bena ut vad det är för ett slags arbete. Vad är det för arbetsplats? Vad krävs för kvalifikationer och utbildning? Har du rätt utbildning? Viktigt för att spara tid och energi är att se efter om det de säker är ett krav eller bara önskvärt. Uppfyller du inte alla krav kanske det inte är så lämpligt att söka just det jobbet. Är vissa saker endast meriterande eller önskvärda från arbetsgivarens sida betyder det å andra sidan att du kan få jobbet ändå om du skulle vara rätt person, även om du inte har erfarenhet eller vad som nu efterfrågas. Se till att ha ett uppdaterat och välskrivet CV dessutom.

Hör av dig

Om du har skickat iväg en ansökan på ett jobb kan det ta ett tag innan du får svar på om du blir kallad på intervju eller om tjänsten gick till annan sökande. Det skadar inte att höra av dig per telefon till arbetsgivaren, eller den som har hand om ansökningarna, för att fråga hur det går med det hela eftersom du inte har hört något. Vill du verkligen ha ett jobb får du ligga på lite och visa intresse. Det är alltid mer attraktivt att anställa någon som verkar angelägen om att arbeta.

Lägga upp en platsannons

Tillhör du de som behöver rekrytera ny personal och ska lägga ut en annons? Tänk på att göra den tydlig och strukturerad. Vad är det för arbete det gäller? Precisera sedan dina krav och önskemål tydligt och var realistisk i vad du söker. Det finns ingen som har 10 års erfarenhet och är student eller ung för att passa in i ett ”ungt team”. Tänk också på att skriva en enklare arbetsbeskrivning om vad som ingår i arbetet. Var tydlig. Det gör att du minimerar antalet onödiga ansökningar av totalt obehöriga människor.

Lycka till med jobbsök och jakten på den perfekta medarbetaren nu!