Slipp retargeting-annonser

 

Retargeting-annonser är en särskild sorts annons på internet som känner av att du har besökt en viss sida, eller letat efter en viss produkt, och sedan automatiskt skickar annonser för samma till dig. Dessa annonser kan dyka upp på flera ställen som nyhetssidor, din Facebook eller när du söker på Google.

Ofta kan dessa annonser upplevas som väldigt irriterande. Dels om du redan har köpt en pryl och ändå får en massa reklam för samma, om det är något du egentligen inte är intresserad av, eller om det är något som kan vara pinsamt att hela tiden få upp på skärmen. Ett exempel pAd blocking key on computer keyboard for stopping internet advertisingå det senare kan vara om du köpt sexleksaker online. Då kanske det inte är så kul när du sitter med din chef på jobbet dagen efter och skärmen fylls av dildos och handbojor. Som tur är finns det ett par sätt att komma undan från dessa irriterande annonser:

Rensa kakorna
Kakor är en liten fil som de flesta webbsajter lägger på din dator för att kunna hålla koll på din webbhistorik och anpassa sitt innehåll efter vad du tidigare sökt på. Det går att stänga av kakorna i de flesta webbrowsers, men då tenderar en hel del webbsidor att inte fungera alls eller inte som de ska. Däremot går det att utan problem radera cookies och sökhistoriken för att internet inte längre ska ha koll på vad du har surfat på. Hur man raderar cookies och sökhistorik fungerar olika i olika webbläsare, men oftast hittar du den funktionen i alternativ-menyn.

Surfa inkognito
Många webbläsare har en möjlighet att surfa i ett ”privat” eller ”inkognito”-fönster. Det här är ett bra sätt att surfa på om du inte vill att någon ska kunna se vad du har surfat på, eller kunna lägga kakor i din dator. Utöver att slippa att få störiga retargeting-annonser så är det här också ett sätt att kringgå betalväggen på flera nyhetssajter som tillåter ett visst antal fria besök per månad. De styr nämligen det med just kakor, och om du rensar dem eller ser till att de inte hamnar där från start kan du läsa hur många artiklar du vill.