Tjäna pengar på Youtube

Blir din Youtubekanal tillräckligt framgångsrik går det faktiskt att börja tjäna pengar på sin kanal. Detta genom att man kan ansöka om att ingå i ett nätverk med annonsering på dina klipp. Att marknadsföra sig själva på en populär Youtube – kanal är en guldgruva för annonsörerna. Då de populäraste kanalerna har så många som går in och tittar på klippen når man ut till en stor målgrupp på ett snabbt och effektivt sätt. Annonserna på Youtube fungerar som så att ett kort reklamklipp spelas upp innan du kan börja titta på klippet du ville se. Reklamsnuttarna brukar vara mellan 20 och 30 sekunder, men Youtube har löst det så att du ofta kan klicka bort reklamen efter 5 sekunder. Tittarna slipper bli irriterade, samtidigt som annonsörerna ändå hinner få sin marknadsföring. Annonserna kan även bestå av banners i nederkant av klippen. Även dessa går att klicka bort. I båda fallen innebär det att kanalens ägare har anslutit sig till Youtubes adsenseprogram för att börja tjäna pengar på sina klipp.

Hur gör man då detta? Först och främst behöver du ha en framgångsrik kanal, eller åtminstone ett klipp som visats många gånger. Om du har ett klipp på din kanal med minst 4 000 visningar, anser Youtube att din kanal är så viktigt för deras verksamhet, att de kan tänka sig att dela med sig av sina intäkter till dig. Då kan du ansöka om att bli medlem i deras partnerprogram. Det innebär att du kan tjäna pengar på vissa eller alla dina klipp genom annonsering i samband med dessa. Youtube har vissa krav på kanalägare som vill gå med i adsenseprogrammet, som att innehållet måste vara unikt och ägt av dig, samt att det inte får bryta mot något upphovsmaterial. Ditt material ska också vara av intresse för annonsörerna. Förutom annonsering kan du även tjäna pengar via så kallade Youtube Red-prenumerationer, ett slags VIP-program för Youtube-tittare och även en rad andra sätt. En av de mest framgångsrika youtubers idag är svenske Pewdiepie. Han har verkligen lyckats skapa ett unikt innehåll och fångat en stor publik.

En idé för Youtube-kanal är att prata om de bästa ljudböckerna. Hos Storytel kan du för ett förmånligt pris uppleva det stillsamma nöjet att lyssna på en ljudbok.